Voetbalroute.nl
 
     Buienradar    Afgelastingen    Sportnieuws    Foto Archief    Buitenlandse Clubs    Contact  
 
Links
 
 
Links
File informatie
Openbaar vervoer
Voetbaltips
Trucs en techniek
Voetbalfilmpjes
Voetbaltoernooien
Gastenboek
 
Weer
Club aanmelden
Staat uw club nog niet of niet goed op de site vermeld?
Vul het formulier in.
Binnen enkele dagen staan de gegevens op de site.
 
1 van 16

 
 

  Feyenoord was in 1974 winnaar van de UEFA Cup, maar door de rellen in het Stadion werd het een dag met nasmaak. Foto: Nationaal Archief  

 
Feyenoord en de voetbalrellen van 1974.

In de volgende ronde van de UEFA Cup speelt Feyenoord tegen Tottenham Hotspur. In 1974 speelden deze twee ploegen ook al in de finale van dit toernooi tegen elkaar. De Rotterdammers wonnen de UEFA Cup, maar de wedstrijd in Rotterdam herinneren we ons nu vooral als de eerste keer van grootschalig voetbalgeweld op Nederlandse voetbalbodem. Hoe zat dat ook alweer?

De eerste keer dat de Nederlandse politie werd geconfronteerd met grootschalig supportersgeweld was tijdens de UEFA Cup-finale van 29 mei 1974 tussen Feyenoord en Tottenham Hotspur. Al voor de wedstrijd ging het mis, heel erg mis. Journalist Victor de Coninck schreef hierover:
‘Opgezweept door volgens horeca-insiders onvoorstelbare hoeveelheden drank zwalkten enkele duizenden Engelse supporters in de uren voor de wedstrijd door het Rotterdamse centrum en in de omgeving van het stadion. Hoofdinspecteur R. Gerrand van de Rotterdamse politie, die met enkele van zijn mannen de zaak wilde sussen, werd neergeslagen. De politie stond daarna voor een dilemma. Moest de tribune al voor de wedstrijd worden schoongeveegd of kon men het erop wagen voorlopig nog niet rigoureus in te grijpen?’

De keus werd door de Engelsen vereenvoudigd toen ze in de Kuip over de omheining klommen van vak GG. “Met tegenzin hebben we toen honderd man ingezet”, verklaarde een woordvoerder van de politie. Het kostte de ME zeker nog een kwartier voordat ze de brandhaard hadden bereikt. Inmiddels werden stoeltjes naar beneden gegooid en werd er man tot man gevochten. Ongeveer 150 gewonden was het trieste resultaat. Vijftig Engelsen werden opgepakt.
 
Links